Profilbild
av Mohammed Salih
13 oktober, 2022

Vikten av en investeringsfilosofi

Vad är egentligen skillnaden mellan att investera och spekulera? Gränserna har blivit hårfina och kommit allt närmare varandra efter de osannolika uppgångarna efter coronakraschen. Att bygga en ekonomisk trygghet och förmögenhet via börsmarknaden behöver inte alls vara svårt. Om man bara har ett långsiktigt tänk och en investeringsfilosofi som man följer kan hundralappar göra en enorm skillnad.

Tyvärr så börjar många i fel ände och hamnar många gånger helt fel när det kommer till börsmarknaden. Med utbildning och do’s and don’ts ska vi tillsammans sätta upp riktlinjer kring hur man ska tänka kring sina investeringar för att få en så behaglig resa som möjligt utan att göra avkall på bra avkastning.

Först och främst så kan vi kolla på rubriken, två begrepp som många blandar ihop. Man tror att det bara är att köpa vad som helst och sedan sköter det sig själv och företaget dubblar aktiekursen varje år. Ofta slutar det tyvärr tvärtom, man köper ett bolag i hopp om snabba pengar utan att ha studerat på vad bolaget egentligen gör och hur bolaget de facto får in pengar. Jakten på snabba pengar blir lätt vägen till inga pengar.

Ett annat fel är att köpa trendiga branscher och aktier, som alla andra köper. Tyvärr är man oftast sen på pucken och aktiekursen tenderar att dala så småningom, när marknaden har insett att värderingen är helt astronomisk.

Misstag många gör på börsen

Listan kan göras lång när det kommer till misstag som ska försöka undvikas. Men vi koncentrerar oss på ett par stycken som många småsparare gör.

 1. Blanda inte ihop investeringar med hasardspel
  När det gäller casino- och hasardspel så har huset högre chans att vinna ju längre du spelar, precis tvärtom är det på börsen. Långsiktighet tenderar att minska risken att förlora pengar och efter några år har du nästan eliminerat risken helt genom att placera i breda fonder med en lång tidshorisont.

 2. Investera inte genom någon annans rekommendation
  Ett vanligt misstag, framförallt bland nya investerare, är att man litar blint på andras rekommendationer. Detta kan vara allt ifrån någon man har känt länge till någon anonym på ett internetforum. Oftast leder detta till investeringar du inte har någon aning om vilket kan försvåra besluten för hur du ska agera kring det enskilda innehavet eller fonden.

 3. Ha inte orealistiska förväntningar, du kommer bli besviken
  Efter de osannolika uppgångarna efter coronakraschen går många in med visionen att tjäna 200–300% per år, glöm det. Ha istället realistiska förväntningar där du har som mål att slå börsens avkastning och i genomsnitt nå en avkastning på 10–15% per år.

 4. Var inte för aktiv
  Många vill tajma trender och det makroekonomiska läget utan att tänka på att börsen är framåtblickande. Detta leder ofta till många affärer med dyra courtagekostnader som urholkar avkastningen och samtidigt upphäver ränta på ränta-effekten.

 5. Ta inte emotionella beslut
  Den mänskliga hjärnan är väldig komplex och det är många inre och yttre faktorer som påverkar våra beslut.  När man väl investerar på börsmarknaden ska man försöka att inte ta för mycket emotionella beslut. Oavsett hur mycket du gillar en fond eller en aktie så kan det fundamentala säga något annat. Vilket kräver objektivitet från den enskilda investeraren. Därav rekommendationen att aldrig gifta sig med ett innehav.

Med dessa fem tips i bagaget kommer din investeringsresa att bli mer behaglig. Det kräver såklart kunskap och tålamod. Samtidigt som inte känslorna får ta över. Något som är lättare sagt än gjort. Känner man att det blir övermäktigt finns alltid vi på Fundler, både kring kunskapsinhämtning och för att placera dina pengar till rätt risk för att maximera din avkastning.

Nu när vi diskuterat misstagen som kan bli en dyr läxa ska vi istället fokusera på vad man ska göra för att maximera avkastningen till en lagom risk. En kalkylerad risk som man inte får ont i magen av.

Gör så här när du börjar investera

 1. Sätt upp ett mål
  Det blir enklare att avsätta pengar och följa hur det går när man sätter upp mål kring sina investeringar. Det blir också enklare att motivera sig själv när börsen är illröd och man börjar ifrågasätta den. Ett mål kan vara att överavkasta börsen med någon procent per år eller kanske att öka till månadssparande för varje år som går. Kanske till och med att ha ett visst belopp när man fyller jämt eller går i pension.

 2. Börja försiktigt och med lite pengar
  Man ska kunna gå innan man lär sig att springa, detsamma gäller när det kommer till investeringar. Investera några hundralappar för att förstå hur börsen faktiskt fungerar, hur makroekonomisk data påverkar börsen, bolaget eller fonden du investerar i. Med tiden, när du känner dig mer bekväm kan du öka insättningarna och skruva upp investeringstakten. Små belopp, små misstag. Stora pengar, stora misstag.

 3. Diversifiera
  Kan diversifiering vara det absolut bästa tipset till investerare? Oavsett kunskapsnivå har riskspridning varit viktigt. När man investerar via Fundler får du automatiskt en gedigen riskspridning, men skulle du själv vilja bygga en portfölj rekommenderar vi att investera i olika länder, branscher och marknader. Riskspridning begränsar också nedsidan som är bland det viktigaste för långsiktiga investerare, en portfölj som är ner 50% måste upp 100% för att hamna på samma nivå.

 4. Läs på ordentligt innan du väljer att investera
  En stor anledning till att man inte tjänar pengar på sina investeringar är för att man inte är tillräckligt påläst. Vilket är konstigt, för ibland investerar man stora belopp i tillgångar man inte vet något om, skulle man köpa en bil utan att veta något? Tveksamt. Oavsett om det är en fondrobot som Fundler man investerar via eller enskilda aktier ska man veta varför man köper just de tillgångarna. Även om de kräver olika tid och kunskapsnivå.

 5. Långsiktighet och att låta vinnarna löpa
  Som vi varit inne på är det enkelt att lyckas på börsen om man är långsiktig men man ska skilja på långsiktighet och långsiktighet. Att inte sälja enskilda innehav och skylla på att man är långsiktig fungerar inte alltid, för om bolaget eller fonden kvartal efter kvartal gör enorma försluter och inte visar några tecken på vändning är det ingen mening att sitta kvar om det finns bättre investeringsalternativ. Ett annat stort misstag många investerare gör är att sälja vinnare för att fylla på i innehav som har halkat efter. Gör man detta som rutin finns det en stor chans att sitta på endast förlorare.

Nu har vi gått igenom tio tips för att bli en så bra investerare som möjligt om vad man ska göra och vad man ska undvika. Självklart, som allt annat, är det lättare i teorin än i praktiken. Känner man att man inte mäktar med allt detta finns Fundlers månadssparande i breda portföljer några knapptryck bort.*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.