Profilbild
av Mohammed Salih
4 juli, 2022

Det privata sparandet spelar en avgörande roll för din frihet. Att komma igång med sitt sparande tidigt ger dig möjlighet att styra och kontrollera din ekonomi, ditt liv och skapa ett bra hushåll. Under Järvaveckan intervjuade jag unga vuxna och det här var en röd tråd av vad många strävar efter. Det gemensamma målet var att uppnå en trygg ekonomisk framtid där man inte ständigt behöver vänta på lönen eller leva på existensminimum. Ett eget sparande spelar, nu mer än någonsin, en avgörande roll för möjligheterna att skaffa en egen bostad, en utbildning och kanske särskilt en duglig pension. Det här var något som de redan oroade sig för, trots att många av dem knappt hunnit fylla 25 år.

Våga ta steget och börja investera

Det som är glädjande, om än kunskapsnivån varierar, är att samtliga ungdomar visste vad en fond var och att man kunde få sina pengar att växa genom börsmarknaden. Dock så hade många av dem jag pratade med inte tagit sig mod till att börja investera utan sparade pengarna på ett sparkonto. Det berodde främst på att kunskapen inte fanns och att rädslan för börsmarknaden fortfarande existerar. Det är något vi på Fundler jobbar extra hårt för, demokratiseringen av börssparandet men också att delta på den här typen av evenemang för att utbilda och upplysa om vikten av en sund privatekonomi och ett sunt förhållningssätt till börsmarknaden. Något som kan förändra livssituationer för många.

Vi måste börja prata mer privatekonomi, mer sparande, mer investeringar och viktigast av allt, få våra ungdomar att förstå att sparande är bra. Tyvärr har vi en kultur där budskapet från det offentliga är att låna är bra medan spara är dåligt vilket det absolut inte bör signaleras, utan tvärtom.

Skolan har en viktig roll för sparande och investeringar

Något som de ungdomar jag träffade pratade om var hur välbehövligt det hade varit med privatekonomi på skolschemat. Pengar och ekonomi är något du kommer exponeras mot, oavsett hur livssituationen ser ut, förr eller senare.

Det finns statistik från Kronofogden som visar på att många barn växer upp i skuldsatta familjer med betalningsanmärkningar, vilket inte är så konstigt med tanke på att många lever utöver sina tillgångar. Då blir det lätt så att man inte pratar pengar, varken hemma eller med andra, och det i sin tur kommer leda till att pengar och ekonomi tabubeläggs. Till skillnad från hushåll där det finns en spararkultur, där barn börjar lära sig om börsmarknaden och hur man får sina pengar att växa redan i tonåren.

Det är två skilda världar och klyftor som kanske faktiskt stärks ännu mer just i och med att kunskapsskillnaden blir astronomiska mellan dem som får det hemifrån och de som kanske aldrig fått någon utbildning kring hur man gör en budget eller investerar överskottet för att få några hundralappar att potentiellt bli till flera hundratusen med tiden. Med tanke på detta är det viktigt att de förutsättningar man växer upp med inte ska vara avgörande för ens finansiella kunskaper, och där har skolan en viktig roll och plats att ta.

Tid och förståelse, de viktigaste faktorerna för ett bra sparande

Precis som allt annat så är språket gentemot de unga viktigt tillsammans med verklighetsförankringen, att måla upp en rättvis och rättrådig bild kring börsmarknaden. Man tappar lätt bort ungdomarna i allt finanslingo som räntabilitet på eget kapital, sharpekvot eller diskonteringsränta. Om det nu saknas kunskap och en del intresse så är det viktigaste av allt att få ungdomarna att bryta ner börsmarknaden, och få dem att förstå att vissa saker spelar roll men det viktigaste av allt är att demokratiseringen har möjliggjort att precis alla kan investera på börsen på ett klokt sätt. Ett långsiktigt sparande med månadsinsättningar och en riskspridning i ett par fonder eller en fondrobot, det behöver inte vara svårare än så. I Sverige har vi har bland de lägsta avgifterna på fonder och utöver det har vi investeringssparkontot, som är både simpelt och smidigt.

Det man egentligen behöver förstå är att börsmarknaden har genererat en helt fantastisk avkastning över tid och slagit många andra tillgångsslag. Man ska få pengar att jobba för en, alla dagar dygnet runt. Gör man det, kan man via några hundralappar säkra pensionen, eller i varje fall göra den tillvaron duglig. På Järvaveckan pratade vi om exemplet att investera 1000kr i månaden i 25 år och hur mycket pengar de skulle bli, när vi berättade att pengarna (givet börsens historiska avkastning om cirka 8%) skulle växa sig närmare 1 miljoner kronor, ja då tappade många hakan och sa att de skulle sätta i gång så fort de kunde. Så en uppmaning till alla är att sätta igång månadssparandet nu, helst igår.*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Mer relaterad läsning

Ekonomi för unga – Intervju med Unga Aktiesparares vd Henrik Johansson

Vad du ska göra när börsen svänger?

Ekonomitips för unga vuxna