av Maria Franzon
18 juni, 2020

Uppdaterad: 31 mars, 2022

Sommarens semesterveckor närmar sig och effekten av rådande pandemi har lett till att många svenskar har sett över sina semesterplaner. Enligt en undersökning gjort av Demoskop, på uppdrag av SEB, har drygt vartannat hushåll ändrat sina resplaner, en tredjedel av svenskarna har ställt in planerade resor till utlandet och var fjärde svensk har ställt in resor inom Sverige.

Svenskarna lägger mindre pengar på semestern

Under 2018 omsatte svensk turism 337 miljarder kronor[1] och i år väntas den summan bli betydligt lägre. Bara resebyråbranschen räknar med att årets omsättning av utlandsresor rasar från normalt 60–70 miljarder, till 10–20 miljarder på grund av Corona pandemin.

Enligt rapporten ”Svensk Privatresebarometer 2020” räknade svenskarna i oktober 2019 att lägga i genomsnitt 18 000kr på inrikesresor och drygt 50 000 kr på utrikesresor under 2020. För det kommande halvåret har denna prognos minskats radikalt till 13 000 kr för inrikesresor och 15 000 kr för utrikesresor.

 

Ett gyllene tillfälle för investeringar

Med förändrade förutsättningar domineras svenskarnas resplaner den här sommaren av trenden ”hemester”. Knappt hälften planerar att resa inom Sverige eller hemregionen[2]. Detta innebär ett gyllene tillfälle att investera en del av pengarna som annars skulle ha spenderats på dyra utlandsresor i sommar.

Majoriteten av svenskarna väljer att spara ihop till resan innan de bokar[3]. Det innebär att det förmodligen finns ett överskott i kassan hos många semesterfirare den här sommaren.

För att illustrera värdet av att investera en del av semesterkassan har vi utgått från en investering på 10 000 kr. Eftersom en tredjedel av svenskarna enligt en undersökning från resebyrån eBeach.se sparar mellan 1 000 – 2 000 kr per månad till sin semester, har vi också illustrerat effekten av ränta-på-ränta under en längre tidsperiod, genom att räkna på ett månadssparande på 1 500 kr.

rakneexempel semester+manadssparande

*Beräkningen är förenklad och tar inte hänsyn till skatt och inflation.

[1] Rapport från Tillväxtverket

[2] Rapport från Novus, MAJ 2020

[3] Undersökning av resebyrån eBeach.se, JAN 2020

*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.