av Jacob Liebermann
18 september, 2020

Uppdaterad: 3 april, 2022

Kvinnor går miste om viktig tillväxt genom att lägga pengarna på bankkontot. Medan svenska kvinnor helst skulle lägga en extra inkomst på ett sparkonto hos banken, skulle svenska män helst investera pengarna. Det visar en ny undersökning utförd av Ipsos Norm på uppdrag av oss på Fundler. Dessutom uppger 40 procent av männen att de primärt har sina tillgångar i fonder och värdepapper idag – motsvarande siffra bland kvinnorna är 30 procent.

 

Undersökningen visar att två av tre kvinnor har sina pengar på ett sparkonto hos banken, medan bara hälften av männen sparar på samma sätt. Och den främsta orsaken till att kvinnor väljer att ha sina pengar på ett sparkonto är för att det känns tryggt och säkert.

Att kvinnor investerar sina pengar i lägre utsträckning än män är inget nytt. Och uppfattningen om att ett sparkonto hos banken är det säkraste alternativet är inte heller något nytt – men det är faktiskt inte sant. Eftersom räntan är lägre än inflationen, minskar köpkraften för pengar som är placerade på ett bankkonto utan ränta. Sparar du 100 000 kr på ett sparkonto i 10 år, minskar köpkraften med 20 000 kr vid en inflation på 2 procent. Med den insikten förlorar kvinnor många tusenlappar på att inte ge pengarna möjlighet att växa.

Det går självklart att gå in på strukturella aspekter när det kommer till könsfrågan och pengar.

Kanske väljer kvinnor placeringar med upplevd låg risk eftersom de känner det största ansvaret när det kommer till familjens pengar? I det här fallet handlar det dock inte om att minska gapet mellan män och kvinnor genom att män ska investera mindre, det handlar om att inspirera kvinnor till att våga investera mer. Genom att investera medvetet över tid kan man uppnå samma säkerhet som på ett bankkonto – utan att tappa värde på grund av inflationen

Att spara på banken är en lämplig metod för den som ska använda kapitalet inom ett år och därmed inte vill riskera kortsiktiga förändringar. Men det är viktigt att veta vad man går miste om och ställa det i förhållande till risken med andra sparformer. För ett långsiktigt sparande är riskerna ofta större på ett vanligt bankkonto utan ränta.

Det gäller att vara medveten om risknivåerna och anpassa dem efter sparmålen. På Fundler vill vi att ett klokt och säkert sparande ska vara tillgängligt för alla. Oavsett kön, titel eller inkomst. Genom att ha marknadens lägsta förvaltningsavgift bland fondrobotar i Sverige gör vi det enkelt för alla som vill välja ett smart sparande.