Vad ska man investera i lågkonjunktur?
Detta är frågan alla ställer sig, många försöker också luska ut svaret genom att läsa diverse olika medier. Signalerna om att vi är på väg in i en global lågkonjunktur trillar in från alla håll och kanter och tyvärr flyr många småsparare börsen. Enligt oss på Fundler är detta fel väg att gå.
Även när det är som mörkast så finns det ljusglimtar. Genom att lära oss av historien kan vi se att kristider också föder vinnare. För den som hanterar denna kris rätt finns stora möjligheter att skapa ekonomiska förmögenheter genom att inte drabbas av panik och förbli rationell i sina investeringar.
Den senaste globala lågkonjunkturen föranleddes av finanskrisen. Tillväxten i världen tvärbromsade och världens börser kollapsade. Stockholmsbörsen föll närmare 60 procent från toppen i juli 2007 till botten i november 2008.
Det fanns dock vissa bolag och sektorer som klarade den senaste lågkonjunkturen bra. Bäst var bolag inom spelsektorn och konjunkturokänsliga hälsovårdsbolag.
Vi hittar likadana vinnande sektorer i år som har stått emot börsturbulensen bra, vi kan hitta intressanta bolag bland annat inom:
Läkemedel, dagligvaruhandel, spel, telekommunikation och serviceinriktade bolag.
Detta är något våra förvaltare är väl medvetna om och exponerar sig mot de sektorerna som gynnas av det makroekonomiska läget som råder.
Varför investera när lågkonjunkturen är här?
Det här med att tajma börsen är inget vi förespråkar. Håll fast vid den strategi du hade från början och kom ihåg att för mycket aktivitet ofta stjälper mer än vad det hjälper, även om det ibland är bra att ombalansera. Att sitta på händerna och låta månadssparandet ticka på är underskattat och något som pratas om alldeles för sällan.
Därutöver är tajming av marknaden svårt och risken är att du säljer en dålig dag och sedan missar uppgången som kommer efteråt. Historiskt har de bästa börsdagarna ofta kommit direkt efter de allra sämsta.
Därtill är det vanligt att börsen har stått högre när lågkonjunkturen tog slut, än när den startade. Just för att börsen är framåtblickande. Kan rea på börsen vara den enda rean folk inte köar till?
För att motivera dig som läsare att fortsätta med månadssparandet kan vi berätta att sedan slutet på 1940-talet har det varit lågkonjunktur i USA hela elva gånger. En lågkonjunktur har i genomsnitt pågått i elva månader. Under sex av de elva lågkonjunkturerna, alltså en majoritet av gångerna, har S&P 500 stigit. I genomsnitt har index stått 4 procent högre när lågkonjunkturen tog slut, än när den började.
Frågor att ställa sig innan man säljer
Först och främst, blir du stressad av att pengarna svänger upp och ner? Ja, då kanske du har tagit för mycket risk och behöver se över detta. Man måste vara ärlig mot sig själv och lära känna sig själv för att veta vilken risknivå man tolererar.
När det kommer till försäljning av investeringar så kan man ställa sig frågorna;
Behöver jag pengarna? Om du behöver pengarna inom 1–3 år är det kanske lättare att ta beslutet att avyttra eller skala av. Om du inte har behov av pengarna utan bara vill göra det för att känna någon form av trygghet ska man komma ihåg att alternativkostnaden kan bli dyr.
Var ska du placera pengarna istället? De alternativen som finns, där man inte tar någon risk, de ger inte heller någon vidare avkastning. Med en inflation på närmare 10% äts pengarna upp i rekordfart. Det ger en falsk trygghet.
När ska du köpa på börsen igen om du väljer att sälja? Att pricka botten lyckas sällan, och väntar du tills läget stabiliserats står börsen förmodligen högre än när du sålde.
Bättre möjlighet till högre avkastning
Fundler ombalanserar ditt sparande helt individuellt. Vi rekommenderar ombalansering när det är lämpligast för just ditt sparande, istället för att det görs för alla sparare samtidigt, som är det vanliga. En ombalansering innebär att vi justerar innehavet på ditt konto hos Fundler beroende på hur marknaden rör sig.
Det som gör det unikt är att det helt baserat på ditt specifika sparmål. Det betyder att fördelningen på ditt konto justeras för att passa just din risknivå och investeringstid. Över tid ger det en bättre möjlighet till högre avkastning.
Med en positiv börstrend de senaste 15 åren har riskaptiten bland investerarna varit på rekordhöga nivåer. Det har varit enkelt att ryckas med i risktagandet i syfte att öka avkastningspotentialen. På Fundler tänker vi alltid på att försöka maximera avkastning genom att ta en kalkylerad risk som inte är för hög.
Förvaltarna gör en bred och djupgående analys och filtrerar bort tusentals fonder som inte uppfyller de många kriterier som ingår i urvalsprocessen. Potentiella investeringar ska bland annat uppvisa god avkastningshistorik, stabil risknivå och till slut stresstestas i olika marknadsklimat. Investeringarna ska bland annat tillhöra sektorer som både har momentum och där utvecklingstrenden bedöms vara stor. Branscher som långsiktigt har varit överköpta och övervärderade väljs helt bort.
Förutom fundamental analys använder förvaltarna även statistiska metoder, bland annat kovariansoptimering, för att bestämma vilka tillgångar som ska ingå i portföljen. Genom att analysera tillgångars rörelser i marknadsförändringar kan förvaltarna optimera portföljernas risk och avkastning. Det har gjort att Fundlers portföljer har lyckats slå jämförbara investeringsalternativ på marknaden till betydligt lägre risk sedan respektive portföljstart.
*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.