av Maria Franzon
12 september, 2019

Uppdaterad: 17 mars, 2022

Under våren publicerade vi intervjuer med människorna bakom Fundler. Nu tänkte vi låta er lära känna oss på Fundler ännu bättre och denna vecka har vi intervjuat Jacob Liebermann som är Chief Advisor Officer .

Vad gör du när du inte jobbar på Fundler?

Sedan dryga två år är jag pappa till Arnold och det bästa som finns är att få spendera tid med honom vilket helt klart är min fritidssysselsättning nummer ett! Annars älskar jag att vara social och umgås med familj/vänner samt träna och spela golf. Det sistnämnda har det tyvärr blivit alldeles för lite av senaste åren men jag har lovat mig själv att det ska bli skärpning. Därför tog en välbehövlig golflektion förra veckan!

 

Var är du uppvuxen?

Jag föddes i Göteborg, flyttade till London när jag var åtta månader och sedan tillbaks till Götet som nioåring.

 

Hur länge har du jobbat på Fundler?

Från det att Fundler lanserades.

 

Vad har du för relation till investeringar?

Jag har alltid haft ett intresse för investeringar och fick lära mig tidigt att ha respekt för pengar. Min farmor och farfar var generösa vid högtider och gav en summa pengar som automatiskt investerades i Volvoaktier (obligatorisk aktie att äga som göteborgare). När jag var 15 år bestämde jag mig för att sälja aktierna och investera pengarna på egen hand, det här var år 2000, precis innan IT crashen. Det tog inte lång tid för större delen av mina besparingar att gå upp i rök och jag lärde mig tidigt en läxa. Sedan dess har jag investerat långsiktigt och spridit risken genom att månadsspara i både aktier och fonder. Ett bra tips är att ta hjälp, om man inte är väl insatt är det svårt att hitta de bästa alternativen. Därför är det naturligt för mig att vara med på Fundlers resa, då får jag också möjlighet att hjälpa andra.

 

Har du något särskilt ekonomiskt mål?

Mitt absoluta ekonomiska mål är att hamna i ett läge där jag inte är beroende av inkomst av tjänst, det vill säga att mitt ekonomiska välstånd inte ska avgöras huruvida jag får lön eller inte. Att situationen är sådan nu gör mig ingenting, eftersom jag tycker det är roligt att gå till jobbet och känna att jag konstant utvecklas och lär mig nya saker. Men om kanske 15-20 år vore det något alldeles speciellt att vara kung över klockan.

 

Varför just detta mål och hur ska du uppnå detta mål?

Man lever bara en gång och för mig är det viktigt att uppleva så mycket som möjligt! Jag hoppas kunna nå mitt mål genom att förvalta det kapital som jag idag har sparat ihop, förvisso har i princip allt detta gått till ny bostad men steg ett är att ha en bra rutin för att månadsspara och börja bygga en solid bas.

 

Avslutningsvis kommer några snabba frågor. Vad föredrar du?

Helg eller vardag?
Vardag

Skogen eller storstad?
Storstad

Laga mat eller hämtmat?
Laga mat

Dansa eller snacka?
Dansa

Vegetariskt eller kött?
Kött

Morgon eller kväll?
Morgon 

Sött eller salt?
Sött

Gym eller jogga?
Jogga

 

Vill ni läsa vår tidigare intervju med Jacob kan ni läsa den här.