av Maria Franzon
8 april, 2019

Uppdaterad: 31 maj, 2022

Varje månad publicerar vi intervjuer med människorna bakom Fundler! Denna vecka har vi intervjuat Jacob Liebermann som arbetar som tillförordnad marknadschef på Fundler.

Hej Jacob, berätta kort om dig själv och vad du gör på Fundler!

Jacob heter jag och arbetar idag som tillförordnad marknadschef på Fundler. I min roll har jag minst sagt en varierad vardag med olika arbetsuppgifter och ansvarsområden. Ursprungligen är jag från Göteborg men valde efter mina studier i Lund att flytta till Stockholm vilket jag aldrig har ångrat, även om Göteborg ligger mig varmt om hjärtat. Jag är utbildad civilekonom och har arbetat i finansbranschen i snart 10 år, främst med personlig rådgivning.

 

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

För mig är ingen dag den andra lik. Den kan börja med ett uppstartsmöte med marknadsteamet där vi går igenom vilka uppgifter vi har framför oss och vad vi skall prioritera kommande dagar. Därefter träffar jag en av våra fantastiska ambassadörer för att planera kommande samarbeten och går igenom vilka nya funktioner som finns i appen. Eftersom vi befinner oss i en kraftig tillväxtfas gäller det att vara flexibel och beredd på att prioritera uppgifter med korta deadlines och hoppa in där det behövs. Nu lägger jag exempelvis mycket tid på få igång kundtjänsten och här har jag verkligen nytta av min erfarenhet inom rådgivning.

 

Varför har du valt att jobba på Fundler?

Fundler och jag hittade varandra. Jag började jobba tillsammans med Ulf och Anton i deras tidigare bolag och vid tidpunkten var Fundler fortfarande i sin linda. Jag kände tidigt att Fundler är en tjänst för framtiden. Tanken av att kunna erbjuda så gott som alla människor förstklassig finansiell rådgivning tilltalade mig verkligen. Att det dessutom sker digitalt innebär att det blir både smidigt och effektivt, något som jag länge har saknat i branschen.

 

Hur ser du på framtiden för robotrådgivning och robotrådgivare?

Jag ser ljust på framtiden. Finansbranschen har fram tills nu präglats av en viss trögrörlighet och mängder med administration. Det här har lett till att det i princip har varit omöjligt att erbjuda professionell rådgivning till gemene man då det helt enkelt kostar för mycket. Kan man då, tack vare ett digitalt verktyg, erbjuda en tjänst som inte bara tillhandahåller förstklassig rådgivning utan även gör det möjligt för många fler att få nödvändig och efterlängtad hjälp är det såklart jättebra.

 

Du har en bakgrund inom finansiell rådgivning. Vilka är dina viktigaste erfarenheter och lärdomar?

Jag tycker det är jätteviktigt att ha oberoende som utgångspunkt för att på så sätt komma bort från intressekonflikter. Det är en hårfin gräns mellan rådgivning och försäljning när det finns incitament som kan påverka rådet som ges. För min del är oberoendet den enskilt viktigaste anledningen till att jag jobbar och tror så hårt på Fundler.

 

Vad är det bästa spartipset du fått?

Lev inte över dina tillgångar och spendera inte mer pengar än vad du har och se till att ha en långsiktig plan som i sin tur är tydligt uppdelad. Det kan exempelvis handla om först spara ihop till en kontantinsats för att komma in på bostadsmarknaden för att därefter bygga en stabil buffert för oförutsägbara utgifter och i nästa steg fundera på framtiden. Exempelvis pensionen.

För dig som redan har ett kapital är mitt bästa tips att sätta tydliga mål över vad du vill uppnå och hur kapitalet används för att nå målen. Det här är sällan enkelt att göra på egenhand och man ska inte vara rädd för att ta hjälp att lägga upp en välplanerad strategi. Som tur är finns Fundler för det!

Mer relaterad läsning

Passivt eller aktivt förvaltade fonder – vilket är bäst?

Så blir du rik – och så gör du för att lyckas

Kvinnor har mer pengar att hämta

Lär känna Jacob Liebermann, en av personerna bakom Fundler