av Maria Franzon
23 januari, 2019

Varje månad publicerar vi intervjuer med människorna bakom Fundler! Denna vecka har vi intervjuat Lincoln Sanderson som är CTO / Teknikchef på Fundler.

Hej Lincoln, berätta kort om dig själv och vad du gör på Fundler!

Jag är uppväxt i Australien och flyttade till Sverige sommaren 2010. Jag har varit programmerare i över 10 år och har ca 5 års erfarenhet som Teknikchef. Nu för tiden ligger mitt fokus på appar, webbteknologi och produktutveckling. På Fundler är jag en del av ett fantastiskt produktteam där vi tillsammans bygger en innovativ plattform för att möjliggöra nya moderna sätt att spara på. Plattformen kräver en hel del tekniska lösningar och integrationer mellan banktjänster, säkerhetspraxis och våra egna produkter. Det viktigaste i mitt arbete är att hålla reda på det som sker ”bakom” appen vilket möjliggör att allt som kunden upplever sker problemfritt. Det innebär att jag ser till att alla olika tekniska delar samverkar med varandra felfritt och inte orsakar några fördröjningar. För att göra detta krävs ett komplext tekniskt system som innehåller ett flertal rörliga bitar, som jag övervakar dagligen. Med dessa kunskaper kan vi förbättra de gamla sätten att göra saker inom finansbranschen och hela tiden utveckla nya och förbättrade produkter, vilket jag tycker är extremt roligt att få möjligheten att få göra varje dag!

 

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

Just nu är vi i full fart med utvecklingen av ny funktionalitet för flera nya produkter som kommer lanseras under 2019. Tillsammans med vår produktägare sitter jag väldigt hands-on med planering och utveckling av tjänster. Varje dag kontrollerar jag också alla våra servrar och ser till att de är i bra skick och mår bra inför dagens användning.

 

Varför har du valt att jobba på Fundler?

Det är extremt spännande tider i finansbranschen just nu och det sker en hel del förändringar på både bank- och konsument-tjänster sidan. Som med all digital förändring behövs det en stor insats av tekniska lösningar, och det är just det som jag tycker är spännande.

Finansbranschen har genomgått en hel del förändringar bara de sista 5 åren! Nu för tiden är det mesta digitaliserat och kunder som en gång i tiden sparade pengar i madrassen har nu samma tillgänglighet till avancerade spartjänster, vilket tidigare endast varit tillgängligt för de rikaste. Så nu har alla samma möjlighet att investera sina pengar och ge dem möjlighet att växa, tack vare digitaliseringen.

Det är med hjälp av extremt mycket automatisering och digitalisering som Fundler kan erbjuder sin tjänst och att få vara en del av det är extremt spännande och utmanande, men mest givande.

 

Hur ser du på framtiden för robotrådgivning och robotrådgivare?

Det är kanske mer spännande tider nu än vad det någonsin har varit för robotrådgivning. Vi har aldrig haft så fri tillgång till avancerad teknologi (t.ex. machine learning, artificial intelligence, etc.) än vad vi har nu 2019, vilket vi ser resultaten av i allt större utsträckning ute i världen med massa spännande tjänster och produkter som ständigt dyker upp.

Tack vare digitalisering och uppkopplade tjänster får människor allt mer kontroll och överblick av sina liv. En gång i tiden satte man in pengar på sitt bankkonto och tog ut det när man behövde det. Nu kan man få hjälp av avancerad rådgivning för att kunna spara till fler långsiktiga mål samtidigt och man kan ändra sin sparstrategi hur många gånger man vill, dygnet runt – allt med ett par knapptryck. Framtiden kommer innebära samma tillgänglighet till allt fler avancerade tjänster för ekonomi och fler produkter som robotrådgivare.

 

Vad är det bästa spartipset du fått?

Det bästa spartipset jag fått är väldigt enkelt: 10% av allt som kommer in på kontot ska sparas. Jag tycker också att man ska spara till specifika, konkreta mål. Hur man delar upp de där 10% spelar ingen roll, några procent ska alltid gå till ett buffertkonto (in case of emergency), några procent går till ett konto för en semester, om man behöver en ny dator kanske några procent går till det. Så länge man alltid kommer ihåg att 10% av pengarna som kommer in ska sparas.