av Annika Javestad
26 november, 2021

Uppdaterad: 14 december, 2021

Idag är det Black Friday. En dag där drygt hälften av Sveriges vuxna befolkning planerar att konsumera till förhoppningsvis rejält reducerade priser. Framför allt är det kläder, skor och hemelektronik som lockar oss att öppna plånboken denna fredag, som är lägligt placerad direkt efter löning för många svenskar. Vad skulle hända om pengarna som konsumeras under en av de mest köpintensiva dagarna på året, i stället skulle investeras under 10 år?

Enligt en färsk undersökning från Svensk Handel svarar varannan konsument, sammanlagt 56 procent, att de definitivt eller antagligen planerar att handla under årets Black Friday-rea.

Black Friday slog igenom på allvar i Sverige 2017, då det konsumerades för drygt 5 miljarder kronor. Sedan dess har försäljningen under uppvisat tvåsiffriga tillväxttal varje år med undantag för 2020 då restriktioner till följd av coronapandemin gjorde att den fysiska handeln gick sämre än vanligt. Det uppvägdes till viss del av ökad e-handelsförsäljning men det räckte inte för att mäta sig med tidigare år.

Vad är skillnaden mellan att konsumera och investera?

Svensk Handel bedömer att försäljningen under Black Friday och Black Week i år kommer att uppgå till cirka 9 miljarder kronor. Det är en ökning jämfört med förra året då tillväxten stod stilla. En liten minskning i andelen som planerar att handla uppvägs av befolkningstillväxt och högre genomsnittliga köpbelopp i den del av befolkningen som planerar att handla. Dessutom lär fler konsumenter hitta tillbaka till de fysiska butikerna jämfört med förra året som präglades av pandemirestriktioner.

Utifrån Svenska Handels uppskattning om en försäljning på 9 miljarder kronor kan vi leka med tanken vad den summan skulle givit med en investeringshorisont på 10 år. Det är såklart lockande att ställa dagens konsumtion med fokus på kläder och elektronik i förhållande till framtida avkastning. Och det är ganska svindlande.

En investering som kan ge svenskarna 19 miljarder

Vi utgår från börsens genomsnittliga årliga avkastning på cirka 8 procent. Om vi investerar dagens förväntade black Fridaykonsumtion på 9 miljarder kronor, skulle vi kunna förvänta oss en total summa om 10 år på drygt 19 miljarder kronor.

Med en avkastning på drygt 100 procent genom ränta på ränta kan vi konstatera att pengarna, rätt investerade, förmodligen både har högre värde och längre hållbarhet än kläderna och elektroniken som kommer att inhandlas under årets Black Friday.  

Givmildhet - black friday

I tider av konsumtion och stora summor vill vi också påminna om veckans viktiga ämne i podcasten Fundamentalt. Gäst den här veckan var Henri Thunberg som är grundare av geeffektivt.se. Henri pratar om välmående kopplat till givande och hur vi kan konsumera mindre för att ge mer och därmed också må bättre. Ett inspirerande och tänkvärt avsnitt.

”/”

Länk till rapport från Svensk Handel (Nov 2021)


*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.