Februari blev en skakig månad på börsen som en effekt av det oroliga världsläget. Enligt statistik från Fondbolagens förening minskade svenskarnas ägande i fonder med drygt 23 miljarder kronor under februari. Vi har ingen data som bekräftar anledningen till utflödet, men vi kan anta att det till stor del var direkt relaterat till oroligheterna i världen och en svajande börs. Vad är risken med att agera emotionellt i sitt långsiktiga sparande?
I februari minskade den samlade fondförmögenheten i Sverige med närmare 224 miljarder kronor och uppgick vid utgången av februari till 6 408 miljarder.
Johanna Englund, sparekonom på Fondbolagens förening,kommenterar utvecklingen:
”Februari inleddes med oro kring bland annat inflation och stigande räntor, men avslutades på värsta tänkbara sätt med Rysslands invasion av Ukraina. De aktiva spararna fortsatte att dra ned på risken och samtliga fondkategorier noterade nettoutflöden under månaden, bortsett från korta räntefonder som ansågs säkra nog. Som alltid och kanske mer aktuellt än någonsin: Se till att du har en god riskspridning i ditt sparande, sett till både branscher och länder, och håll fast vid din sparstrategi”
Den höga uttagsstatistiken tyder på en stor oro, men historiskt har geopolitiska konflikteter sällan fått långvariga ekonomiska konsekvenser. Vanligtvis är det den främst den berörda regionen som påverkas allra mest. Börsen har en tendens att alltid återhämta sig, även vid tuffa konflikter och nedgångar har det sällan tagit mer än ett år innan vi börjar se de stabila uppgångarna igen.
I bonusavsnittet av Fundamentalt som släpptes den 25 februari kommenterar Fundlers grundare och förvaltningschef, Ulf Ahrner, hur börsen har återhämtat sig vid liknande händelser.
Vikten av ett långsiktigt sparande
Att vara långsiktig i sitt sparande och sitta still i båten under turbulenta tider kan kännas som ett uttjatat tips, men samtidigt lika aktuellt. När det kommer till sparande på börsen är det viktigt att tänka långsiktigt. Hittills har det vinnande konceptet varit månadssparande och att sprida risken. Att spara i börsens upp- och nedgång är en framgångsfaktor, men det är betydligt enklare att vara långsiktig i teorin än i praktiken. Att vara långsiktig handlar om att fortsätta spara och inte agera på plötsliga händelser.
Tvärtom vad man kan tro, så är det börsen svängningar som gör störst nytta för ditt långsiktiga sparande. Den som vill få ut mer av sitt sparande och har en långsiktigt sparhorisont kan ha en fördel av svängningar. Historien talar sitt tydliga språk. Ett ökat sparande efter en större nedgång på börsen kommer med stor sannolikhet att höja portföljens totala avkastning över tid.
Ingen vet på förhand när en nedgång på börsen kommer bottna ur men det är klokt att komma ihåg att köpen på vägen ned rimligtvis kommer löna sig. Även de köp som i backspegeln gjordes efter bara halva nedgången. När det väl vänder så brukar det dessutom kunna gå fort.
*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.