Profilbild
av Mohammed Salih
14 oktober, 2022

Hur påverkar den nya regeringen din ekonomi?

Ulf Kristersson meddelade tidigare vid en presskonferens att regeringsbildningen är klar. Den tillträdande regeringen ska bestå av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna blir samarbetsparti. Något som inte är överraskande.

Beskedet som många sparare väntade på idag var skatten kring den populära sparformen investeringssparkonto, det blev glädjerop när det kommunicerades att skatten på investeringssparkontot kommer ses över och sänkas.  Kristersson specificerade dock inte hur skatten kommer att sänkas men i avtalet mellan partierna står det att ISK-sparande ska vara skattefritt upp till 300 000 kronor vilket kommer motivera fler att komma igång med ett börssparande och gynnar i synnerhet de som inte har byggt upp kapital än och kanske sparar till sin första bostadsrätt.

För man ska inte sticka under stolen att ett eget sparande skapar trygghet och stabilitet i livet.

Mer detaljer om ekonomipolitik

Moderaterna och även Sverigedemokraterna gick båda till val med att sänka påslaget på statslåneräntan till 0,75 procentenheter istället för 1 procentenhet som det är nu. Liberalerna och Centern har istället föreslagit ska vara skattefritt upp till 300 000 kronor. De senare förslagen blir nu verklighet.

Utöver investeringssparkontot är det andra förslag inriktade på hushållens ekonomi i avtalet som omfattar skattesänkningar på arbets- och pensionsinkomster och även lägre drivmedelspriser där Kristersson nämner att reduktionsplikten för biobränsle ska sänkas till den lägsta nivån i EU. Högerpartierna lovar också åtgärder för att skydda hushållen mot framför allt elprischocker, något som annars kan slå hårt mot hushållen nu när vintern närmar sig.

Slopande av amorteringskravet på bolån har också diskuterats och Ulf Kristerssons Moderaterna har tidigare sagt att de tillfälligt vill ta bort kravet nu när priserna och räntorna rusar. Men det står inget om detta i överenskommelsen. Dock så kommenterar Ulf Kristerssons detta och säger på en pressträff att de ännu inte har tagit ställning till att slopa kraven. Något som finansinspektionen är kritiska till.

Man kan också läsa att högerblocket vill göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och egenförsörjning, dels genom lägre skatt på framför allt låg- och medelinkomsttagare, dels genom införandet av ett bidragstak. Sverigedemokraterna får dock igenom att behålla dagens nivåer i a-kassan, dvs de tillfälliga höjningarna under pandemin blir kvar.*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.