av Annika Javestad
31 december, 2021

Snart är det dags att fira in det nya året. Efter ett rekordår på börsen siar experter och ekonomer om ekonomiåret 2022 och vilka faktorer som kommer påverka börsens utveckling. Som sparare och investerare kan du redan nu städa upp och göra dig startklar för 2022. Under årets sista dag finns det fortfarande några saker du hinner med innan nyårsklockorna ringer. Eller så lägger du redan nu planen för nästa år.

Har du hunnit använda gåvoskatteavdraget?

För den som vill skänka pengar till ideella organisationer är det klokt att utnyttja gåvoskatteavdraget. Det går att betala in maximalt 6.000 kronor före årsskiftet till någon av de organisationer som är godkända av Skatteverket. Avdraget är värt 25 procent av det skänkta beloppet och skattereduktionen på maxbeloppet blir då 1.500 kronor. Minsta insättning är 2.000 kronor under året och minst 200 kronor per gång.

Kvitta vinster på värdepapper mot förluster

En klassiker för alla med aktier och fonder i traditionella värdepappersdepåer, där reavinstskatt på 30 procent gäller, är att kvitta vinster mot förluster. Om du äger aktier eller fonder som du funderat på att sälja på grund av en trist kursutveckling så gör det före nyår, då går förlusterna att kvitta mot årets vinster vid deklarationen senare i vår.

När du sparar hos Fundler sparar du genom ett investeringssparkonto (ISK) och behöver inte tänka på att kvitta vinster och förluster. När du sparar genom ett ISK beskattas du utifrån en schablonintäkt som grundas på ditt innehav och det du har satt in. Inom ISK kan du inte kvitta vinst mot förlust. Schablonintäkt på ISK kan däremot kvittas mot ränteutgift eller mot 70 procent av en kapitalförlust på sparande utanför ISK.

Kom ihåg att betala för rot- och rutjobb

Ett av de vanligaste avdragen är rot- och rutjobb. Den som vill utnyttja möjligheten att dra av för arbetskostnader i år måste betala fakturan före årsskiftet. Sedan måste tjänsten vara utförd senast den 31 januari 2022.

Material och resekostnader får du däremot inte rot- eller rutavdrag för. Det arbete som utförts och som du har betalat för under 2021 dras mot din inkomstskatt samma år. Det är datumet som du betalar som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Arbetet måste dessutom vara utfört senast 31 januari året efter. Det är utföraren som gör avdraget på fakturan, men du behöver själv ha koll på hur mycket avdrag du har gjort under året. Den som utför arbetet har inte tillgång till dina uppgifter.

I år har också ett grönt avdrag kommit till. Det är på högst 50.000 kronor och gäller för installation av exempelvis solcellspaneler.

Här kan du läsa mer om rut- och rotarbete på Skatteverkets hemsida.

Hög tid att fördela om räntebetalningarna

Är ni flera som delar på ett lån kan ni även passa på att se över fördelningen av räntebetalningarna. Meddela banken före årsskiftet hur räntorna ska betalas så kommer det förtryckt i deklarationen. Det går även bra att ändra i samband med att man deklarerar.

Sista minuten tips för studerande

Som studerande har du 2021 kunnat sälja värdepapper som fonder och aktier utan att det påverkar storleken på studiemedel. Under 2022 kommer fribeloppet att återinföras vilket innebär att studiemedlen minskar om kapitalinkomsterna blir för stora.


*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.