av Annika Javestad
3 februari, 2021

Uppdaterad: 3 april, 2022

Det som just nu händer kring bland annat Gamestops aktie och som vi sett tidigare med bland andra Fingerprint card, Scandic och Electa är ett fenomen som berör och upprör. Fenomenet kallas blankning, som i sig är en mycket riskfylld investeringsform. I kombination med den kollektiva kraft som sociala medier driver, har det blivit en prisstegring som får hela Wall street att gunga.

Blankning innebär att olika aktörer på finansmarknaden spekulerar i att värdet på en aktie ska gå ned, vilket är helt lagligt. Det är bland annat stora hedgefondförvaltare som tjänar (och förlorar) pengar på att blanka aktier.

Syftet är att tjäna pengar på en fallande aktiekurs. Man lånar då aktier på marknaden genom att en så kallad blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Blankaren kan då glädjas åt mellanskillnaden som blir vinsten.

Om aktien i stället stiger innebär det att man måste köpa tillbaka aktien dyrare när det är dags att lämna tillbaka den. Då gör man en förlust som i fallet med hedgefonderna och Gamestop.

 

Någon sitter med Svarte Petter

Det som hände med en aktie som Gamestop är att bolagets aktie rusade på grund av köptrycket. Framför allt då hedgefonderna som blankat aktien är tvungna att köpa tillbaka aktierna till ett mycket högre pris än man spekulerat i. Det har eldat på uppgången och fått Gamestop att öka hundratals procent i januari. För hedgefonderna och andra blankarspecialister blir det en svidande förlust. Hittills uppskattas att blankarna har förlorat 5 miljarder dollar på Gamestop – hittills[1].

Att handla aktier på det här sättet är mycket riskfyllt och är drivet att personer som har andra intressen än att bara tjäna pengar. Nämligen att sätta de stora hedgefonderna ur spel, eftersom de med sin storlek manipulerat marknaden under lång tid. Men för småspararen kvarstår endast stora risker i den här typen av kortsiktiga investeringsformer.

Fundler investerar aldrig i enskilda aktier, våra portföljer består av fonder där långsiktighet och stabil avkastning anpassad till placeringshorisont är främsta fokus.

 

[1] Källa: SvD Näringsliv 2 februari