av Annika Javestad
16 juli, 2020

Uppdaterad: 3 april, 2022

Vi pratar ofta om vikten av långsiktighet i sparandet för att få ut så mycket som möjligt av ränta-på-ränta effekten och för att sprida riskerna. Men, utvecklingen och avkastningen är också beroende av en låg avgift.

Det är lätt att anta att 0.50 % eller 2.00% per år inte spelar någon roll. Tyvärr så spelar det betydligt större roll än vad man tror. Effekten är den samma som ränta-på-ränta principen, men istället för att påverka avkastningen positivt har avgiften en negativ effekt. Den växer enligt samma princip, men äter istället upp kapitalet med precis samma exponentiella fart som avkastningen.

För varje krona som tas ut i avgift går du miste om den extra avkastning du skulle fått ifall pengarna hade stannat kvar och genererat avkastning. Ju längre sparhorisont, desto större påverkan. Det är därför viktigt att sätta fondens avgift i relation till den avkastning som ditt sparande lyckats uppnå historiskt och förväntas uppnå framöver.

Avgiften för fonder är en procentsats av ditt förvaltade kapital, dvs summan av ditt sparande. Några få procentenheter i skillnad låter inte så farligt, men till exempel så innebär 2 procent i högre avgift att man missar 30 procent av slutresultatet på 20 år.

Kan det verkligen vara sant? Vi tar ett exempel och jämför två fondavgifter. Givet en engångsinvestering på 100 000 kr, en årlig avkastning på 8 procent och en investeringstid på 30 år ser vi hur två olika avgifter påverkar utfallet för fond 1 och 2 nedan. Fond 1 har en årlig avgift på 2 procent och Fond 2 en avgift på 0,49 procent.

Skärmavbild 2020 07 16 kl. 09.21.42

Skillnaden i avkastning är slående mellan de två fonderna, men avgiften i förhållande till avkastningen är häpnadsväckande. Skillnaden på 1.51 procent i avgift mellan Fond 1 och Fond 2 resulterar i en total skillnad i avkastning efter 30 år på 319 487 kronor och 30 procent. Det innebär att du får behålla 30 procent mer av din avkastning genom en lägre avgift på 1, 51 procent under 30 år.

Det är helt klart värt att i kombination med en god avkastning säkerställa att du har en låg avgift, tillsammans jobbar dom för en bättre avkastning, för dig.