av Maria Franzon
3 april, 2019

Uppdaterad: 17 mars, 2022

Fundlers vd Ulf Ahrner pratar ofta om ekonomi i media. Han har bland annat delat med sig av sina bästa spartips i Expressens ekonomisida Dina Pengar och denna vecka tänkte vi dela med oss av några av Ulfs bästa spartips.

 

Man spenderar ofta för mycket tid på att spara småpengar

I vår jakt på att spara pengar kan vi ibland tillåta oss att lägga mycket tid på förhållandevis små summor, kanske för att det känns som att slänga en sedel när man slänger en kupong. När det sen kommer till de stora investeringarna är vi inte alltid lika noggranna, vilket så klart är ett jättemisstag eftersom det är här de riktiga besparingarna kan göras så här kommer några tips.

 

Ta in offerter – jämför priser

Vid större köp är det bra att ta in minst 5 offerter och jämför de två billigaste leverantörerna med varandra.

 

Kom ihåg att säljare vill sälja

Fråga flera säljare om pris på samma sak. Någon av dem är kanske nära att vinna någon säljtävling och behöver bara sälja en kyl-frys till för att vinna, så försök att pruta. Det går även att få större rabatter om du köper specialtillbehör. Tillbehören kan även göra exempelvis en bil mer attraktiv som begagnad.

 

Äger du inte din bostad – börja spara

Äger du redan en bostad – börja spara till pensionen. Den statliga pensionen kommer inte räcka för de som är födda efter 1980, om man inte jobbar tills 70 års ålder – och det kanske inte alla vill. Ett sparande på 500 – 1 000 kronor i månaden gör stor skillnad när man går i pension.

 

Spara inte pengar på dåliga konton

Om du har 300 000 kronor på nollräntekonto tappar du just nu 30 000 kronor i köpkraft på bara fem år! Alla pengar som man vet med sig att man inte ska använda det närmsta året kan man placera smartare.

 

Tänk efter – behöver du verkligen en bil?

Om du använder en bil två gånger i månaden är det kostnadseffektivare med bilpool, hyra på macken eller till och med åka taxi hem från Ikea.

 

Låna inte – om du inte är tvungen

Ta aldrig konsumtionslån om du inte absolut är tvungen, oavsett om du har lite pengar och lånar till en onödigt dyr tv eller mycket pengar och lånar till en onödigt dyr bil. Fundera på varför du tar ett lån. Är det för att du måste köpa just det där, eller för att visa upp dig för grannarna? Kan du köpa något mer prisvärt utan att låna – gör det.

 

Samla dina köp

Det är alltid mycket lättare att få bra pris om man köper fler saker samtidigt. Tillexempel är det nästintill omöjligt att få rabatt på hemelektronik idag, men om du köper både en tv, mobil och en laptop på samma gång är det värt att be butiker om offert.

 

Vill du ta del av fler ekonomitips? Lyssna på podden Ekonomi på riktigt där Charlie Söderberg (känd från Lyxfällan) intervjuar Ulf Ahrner om hur hans passion att planera sin egen ekonomi ledde till att han var med och startade Fundler. Klicka här för att lyssna på podden.