av Jacob Liebermann
28 augusti, 2019

Senaste månaderna har minst sagt varit turbulenta och därför tänkte jag passa på att gå igenom några händelser samt avsluta med ett par uppmaningar, trevlig läsning!

 

Handelskonflikt mellan USA och Kina

 Ännu skulle jag inte säga att det råder fullständigt handelskrig länderna emellan men tydligt är att det sker en löpande upptrappning med nya tullar som införs på löpande band. Handelssamtal är planerade i september men det är oklart huruvida dessa blir av, fortsättning följer…

Kort bakgrund: USA:s president Donald Trump anser att USA förlorar på handel med Kina på grund av kinesiska statssubventioner och att kinesiska företag orättvist lägger beslag på amerikansk högteknologi. Syftet med införandet av tullar har således varit för att förbättra konkurrensen för amerikanska bolag, detta har dock inte Kina tyckt, som i sin tur infört tullar mot USA.

 

Rapportsäsong

 Rapportsäsongen för andra kvartalet närmar sig sitt slut för många av världens börsnoterade företag och resultaten är blandade. Framförallt är det många cykliska bolag (företag vars resultat ligger i linje med ekonomins utveckling) som flaggat att en svagare tid är att vänta.

 

Ekonomisk inbromsning

Vi har tidigare rapporterat om en ekonomisk inbromsning i både Sverige och Tyskland. Sämre tillväxt i Sverige sätter fortsatt stor press på den svaga kronan vilket också märkts under semestertiderna då utomlandsresandet har lämnat större hål än vanligt i plånboken. Tyskland är Europas största ekonomi och när det rapporterades om negativ utveckling i landet (BNP -0,1% för andra kvartalet i rad) reagerade marknaden såväl som landets näringsminister oroligt.

 

Prisfall på råvaror

 Sedan årsskiftet har många av världens populäraste råvaror såsom brent oil fallit kraftigt i pris (i skrivande stund dryg -19%). För dig som investerar i Fundler kan du andas ut eftersom vi inte har råvaror i portföljerna då vi medvetet valt att exkludera tillgångsslaget då dessa ofta utsätts för kraftiga svängningar.

 

Avslutning/uppmaning

 Börsen och konjunkturen är cyklisk och det här är ingenting nytt, det har alltid varit så. Vi har sagt det förut och vi säger det igen: Ha is i magen och se svängningarna som en möjlighet att investera långsiktigt. Det är lätt att bli panikslagen och agera därefter genom att trycka på säljknappen trots att man inte behöver. Undvik att hamna i den här fällan och se istället möjligheten att försätta ditt kapital i arbete. Fortsätt med ditt månadssparande eller ta tillfället i akt att påbörja ett månadssparande då det alltid är en bra idé att sprida ut sitt sparande övertid.