av Annika Javestad
18 januari, 2022

Uppdaterad: 8 april, 2022

När börsen faller är det lätt att gripas av panik och agera i affekt. Experterna är alla överens om att långsiktighet och månadssparande är de bästa botemedel mot åksjuka när börsen svänger.

– Historiskt är en sättning mer regel än undantag. Sitt still i båten och håll kvar vid din investeringsstrategi. Vinnaren är den som tänker långsiktigt och fortsätter investera i både upp- och nedgång, säger Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler.

Tid och avkastning är de två faktorer som kan göra dig till en vinnare på börsen. Att våga ta rätt risk och vara långsiktig i din strategi gör att pengarna växer med ränta-på-ränta-effekten. Under 2021 gick börsen upp med hela 29 procent, enligt svenska index OMXS30, och den som månadssparade regelbundet fick ta del av fin avkastning. Att börsen föll ordentligt från toppen till botten med 30 procent året innan verkar många redan ha glömt. Kanske för att börsen var tillbaka på samma rekordnivåer igen efter bara en månad.

– Troligtvis är det här ännu ett hack i kurvan. Precis som vid ett flertal historiska nedgångar har börsen återhämtat sig relativt snabbt. Ur ett historiskt perspektiv är en sättning mer regel än undantag, säger Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler.

 Vidare menar han att de stora förlorarna på börsen under pandemin var de som tog ut pengarna. Vinnarna blev de som satt still i båten, höll fast vid sin investeringsstrategi och fortsatte fylla på sitt sparande.  

– Ett råd till dig som tycker att det är jobbigt att se dina pengars värde minska är helt enkelt att inte titta. Strunta i att logga in varje dag. Du har inte förlorat några pengar om du inte säljer av ditt innehav, vilket du ska undvika vid en nedgång.

Han får medhåll av Mohammed Salih på Aktiespararna, som också tycker att man ska se börsnedgången som ett köpläge.

–  Det är ett vinnande koncept för den långsiktige, så länge man är medveten om att det kan gå ner ytterligare. Man får helt enkelt leva med att det är svårt att förutse botten och toppen och just därför är ett månadssparande ett utmärkt sätt att sprida risken, säger han.

Med facit i hand ser vi att de mest framgångsrika investerarna sitter på händerna, månadssparar och är långsiktiga. Den som ändå vill vara en aktiv placerare kan alltid försöka fylla på vid sättningar eller korrektion då det har visat sig vara en bra affär. Jacob Liebermanns generella råd till en småsparare vid en börsnedgång är att hindra sig själv från att ta ogenomtänkta beslut.

– Det kan få stora konsekvenser. Lyssna i stället på de experter som har gått igenom ett antal kriser och har helt andra verktyg för att analysera marknaden, menar han.

Exempel på tidigare fall på börsen

Finanskrisen

Den globala finanskrisen 2007 till 2008 orsakades av räntorna och bostadsmarknaden i USA. I september 2008 spred sig paniken på de globala finansmarknaderna när det amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs.

Vårt svenska breda index föll då med över 50 procent mellan juni 2007 och december 2008. Återhämtning påbörjades kort därefter och pågick i stort sett fram till februari 2020.

Fastighetskrisen

Den svenska fastighetsmarknaden var hårt skuldsatt i början av 1990-talet och när lånen förblev obetalda spred sig en fastighetskris till bank- och finanssektorn. Detta inverkade starkt på aktiemarknaden. I mitten av 1990-talet hade Stockholmsbörsen fallit med över 50 procent. Ett flertal fastighetsbolag var försatta i konkurs och statliga räddningsaktioner inleddes för att rädda banker och det finansiella systemet.

Börsen sjönk strax över 30 procent från toppen 2:a juli 1990 fram till 12:e oktober 1992. Efter det påbörjades återhämtningen hastigt och redan i augusti samma år hade börsen återigen kommit in på positiv terroraktion.

Coronakraschen

En av världens hastigaste börskrasch och höll i sig i endast 18 dagar. Börsen tappade totalt 33,81 procent men många enskilda bolag drabbades av betydligt kraftigare tapp. Börsen var dock återhämtad på mindre än 270 dagar.

Sedan botten på coronakraschen i mitten av mars 2020 har börsen klättrat över 50 procent.

Fondrobot en bra hjälp

Om du själv inte har ett stort intresse och aktivt följer börsens utveckling kan det vara svårt att på egen hand skapa en tydlig strategi och följa den år ut och år in. Här kan fondrobotar som Fundler vara ett bra alternativ. Med ett enkelt, smidigt och personligt anpassat erbjudande som baseras på de val och preferenser som är centrala för just dig. Hur lång sparhorisont har du? En lägre risknivå eller maximal andel aktier för högsta möjliga avkastningspotential över tid? Värnar du om hållbarhet och vill bara välja fonder som undviker vissa branscher?

Börskollen, en sajt som samlar information om aktuella händelser på börsmarknaden, har djuptdykt i fondrobotar.

Här kan du läsa mer om deras guide.


*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.