av Annika Javestad
24 september, 2021

Uppdaterad: 31 maj, 2022

Vi skriver ofta om vikten av att sätta pengar i arbete. Långsiktigt och regelbundet, för att över tid få pengar att växa till olika typer av sparmål där barn-, bostad, buffert och framför allt pensionssparande står i fokus. Att spara och investera är nödvändigt för att inte minska köpkraften genom inflation och samtidigt låta pengarna växa i takt med marknadens utveckling. Men vad händer när man ser sparmålet som en del av sin egen framgång. Och vad händer när man väntar på att lyckan i livet ska ske när rikedomen är som störst?

Vi fick möjlighet att träffa Moa Diseborn som är beteendevetare och coach. Till vardags jobbar hon med att guida ekonomiskt priviligierade människor att hitta rätt i livet. För vad händer när du uppnått ditt ekonomiska mål eller plötsligt får stora tillgångar genom så kallade ”sudden money” och ”sudden wealth”. Är en stor förmögenhet eller samma sak som att man är lycklig?

Varför är jag rik men inte lycklig?

Moas typiska klient är en välbärgad person som ställer sig frågan varför det utåt sett perfekta livet inte känns lika bra som det ser ut. Trots att allt runtomkring är välordnat och utifrån upplevs komplett, så beskriver Moa att hennes klienter ofta känner en stor tomhet när man uppnått ett ekonomiskt mål eller av olika anledningar fått stort kapital. Sanningen enligt Moa och den beteendevetenskapliga forskningen är; att det finns inget samband mellan lycka och ekonomisk rikedom.

”Man vill ha det man vill ha för att man vill känna som man tror att man kommer känna när man har det man vill ha”

Ofta ligger det i att man har en förväntan om hur livet kommer att vara när man väl uppnått ekonomisk rikedom. Moa beskriver att det är vanligt att man identifierar sig med känslan av att se målet och därmed känslan av att vara lycklig. Ett exempel är känslan av att när jag blir rik eller uppnår ett visst kapital, så kommer jag bli en bättre människa, mindre stressad och en bättre förälder. Men de viktigaste sakerna i livet är ofta detsamma även efter att man uppnått sitt ekonomiska mål. Resultatet är snarare att förväntan eller de problem som skulle lösas faktiskt inte alls gjorde det. Målbilden av ett stort kapital är att det är pengarna i sig som ska infria en dröm eller skapa den perfekta tillvaron. Men, Moa förklarar det som att pengar amplifierar och förstärker någonting som funnits i livet redan innan.

Hur mycket är ekonomisk frihet värt?

Ett omtalat fenomen är den så kallade FIRE rörelsen (Financial Independence, Retire Early). Kortfattat, innebär FIRE att man under några års tid sparar och investerar en så stor del av sina inkomster som möjligt, för att sedan kunna gå i pension i tidig ålder. Vad finns det för utmaningar kring detta fenomen kopplat till just lycka?

Förutom att det ger ett fokus och mening så skapar det även en känsla av att vara kapabel att faktiskt uppnå ett mål. När man sedan uppnått det slutgiltiga målet, infinner sig ofta en känsla av tomhet. Även känslan av att man inte riktigt kan komma ur vanan att spara. Moa beskriver drivkraften att förverkliga fler drömmar som en ursäkt för att fortsätta sitt maniska sparande. I det fallet är man expert på att spara pengar, men har i många fall inte tränat på att njuta. Man har gjort avkall på saker i sitt liv, vilket innebär att man får svårt att leva det liv som man kämpat så hårt för att uppnå.

Experten tipsar – njut dig till framgång!

Moas bästa tips är att fundera på vad som är viktigt i livet, oavsett ekonomiska tillgångar. Pengar är bara pengar tills vi omsätter det till något annat. Oavsett hur den ekonomiska situationen ser ut, så kommer de grundläggande värdena i livet alltid vara desamma. Moa har tillsammans med Duncan Glassey skrivit boken ”How to be Happy and Rich”. Boken är självhjälpsbok som vägleder läsaren till den personliga känslomässiga relationen till pengar.

Med utgångspunkt i boken och samtalet med Moa sammanfattar vi hennes bästa tips för att nå lycka. En förutsättning för att kunna njuta av livet tillsammans med de ekonomiska tillgångarna.

Vi vill tacka Moa Diseborn som frikostigt bjöd på sina tips och sin kunskap kring lycka och rikedom. Här kan du läsa mer om Moa och hennes arbete som coach.

Moa besökte även podcasten Fundamentalt avsnitt 98, ett mycket uppskattat avsnitt.


*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Mer relaterad läsning

Så lyckas du med investeringar i värdepapper

Svenskar investerar helst i fonder

Hur stor skillnad är det att spara på sparkonto och att investera pengarna?

Så mycket sparar småbarnsföräldrar till sina barn