Profilbild
av Mohammed Salih
2 mars, 2023

Att jämföra, förhandla och pruta kan spara dig tusenlappar

Att våga pruta och förhandla är en viktig färdighet när det kommer till att spara pengar. Ändå är det något som många av oss, särskilt i Sverige, har svårt för.

Vi är ofta rädda för att framstå som giriga eller oartiga och väljer istället att betala det som begärs. Men faktum är att det finns många situationer där det är fullt möjligt att förhandla ner kostnaderna, särskilt när det kommer till bolån, försäkringar, mobil- och elavtal. Utöver att förhandla är jämförandet en viktig del när det kommer till att spara pengar.

Bolånekostnader

Ett av de största områdena där många kan spara pengar är genom att förhandla ner sina bolånekostnader. Det är vanligt att vi väljer att ta ett bolån hos vår vanliga bank utan att ens överväga alternativ. Men faktum är att det finns många långivare på marknaden och de kan erbjuda olika räntor och villkor. Genom att jämföra olika långivares erbjudanden och förhandla kan du spara tusentals kronor varje år. I senaste podcastavsnittet av Fundler Weekly Podcast går vi just igenom det här. Där vi pratar om de digitala uppstickarna och hur de tar mer och mer marknadsandelar från våra traditionella storbanker. En av de aktörerna är Hypoteket, där man snabbt och enkelt kan se vilken ränta man kan få.

Mobil- och elavtal

Två andra områden där många kan spara pengar genom att förhandla är mobil- och elavtal. När det kommer till mobilavtal är det vanligt att vi väljer att stanna kvar hos vår nuvarande operatör utan att överväga andra alternativ. Men det finns ofta konkurrenter som kan erbjuda bättre villkor eller erbjudanden. Genom att förhandla eller byta operatör kan du spara pengar varje månad.

När det kommer till elavtal är det också vanligt att vi betalar mer än vad vi behöver. Genom att jämföra olika elbolags erbjudanden och förhandla kan du få ner din elkostnad betydligt. Något som blivit ännu mer aktuellt än innan med de skenande elpriserna.

Tyvärr lönar sig lojalitet inte längre hos många aktörer.

Så hur kan du bli bättre på att förhandla och pruta?

Det första steget är att överväga var du kan spara pengar och göra en gedigen undersökning. Jämför olika alternativ och undersök vad som är vanliga villkor och priser på marknaden. När du har hittat de bästa alternativen kan du förbereda dig för förhandlingen genom att tänka på vad du vill uppnå och vilka argument du kan använda. Ett praktiskt exempel kan vara när du ska förhandla om ditt mobilabonnemang. Först och främst bör du jämföra olika operatörers erbjudanden och ta reda på vad som är vanligt på marknaden. Sedan kan du ringa upp din nuvarande operatör och förklara att du överväger att byta till en annan operatör som erbjuder ett bättre erbjudande. Berätta för operatören vilka villkor och priser du har hittat hos konkurrenten och fråga om de kan matcha eller överträffa erbjudandet. Genom att vara hövlig och vänlig, samtidigt som du är tydlig och bestämd, kan du öka dina chanser att lyckas med förhandlingen.

Tusenlappar att spara på att jämföra fondavgifter

Ett annat område där jämförelse kan göra stor skillnad är när det kommer till fonder. Många tycks godta höga fondavgifter trots att det finns liknande alternativ till en billigare peng, genom att välja de billigaste alternativen kan du spara mycket pengar i det långa loppet.

Om du sparar 2 000 kr i månaden under 20 år med börsens genomsnittliga avkastning på 8 procent, så är det stor skillnad på ditt slutliga sparande om du betalar 1,4 eller 0,4 procent i avgift.


vaga forhandla 01

För att sammanfatta det hela behöver vi bli bättre på att pruta och förhandla:

  1. Kom ihåg att pruta och förhandla är viktigt för att spara pengar.
  2. Du kan förhandla om precis allt möjligt men närmast tillhands är bolån, fonder, mobil- och elavtal.
  3. Genom att jämföra alternativ och förhandla kan du spara tusentals kronor varje år.
  4. Förbered dig inför förhandlingen genom att göra en bra undersökning på produkt eller tjänsten och tänk på dina argument.
  5. Var artig men bestämd när du förhandlar.

Investera mellanskillnaden

Utöver att spara pengar genom att förhandla och pruta kan du också investera de pengar du sparar på mellanskillnaden. Till exempel kan du investera pengarna som du sparar genom att förhandla ner dina bolånekostnader eller mobilkostnader. Genom att investera pengarna på ett klokt sätt kan du öka din framtida avkastning och uppnå dina långsiktiga finansiella mål snabbare.

Vi på Fundler har olika portföljer som passar din investeringsfilosofi, kolla in samtliga portföljer och kom igång med oss!*Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Informationen häri utgör inte och ska inte uppfattas som investeringsrådgivning eller investeringsrekommendationer. Åsikterna som uttrycks i texten är artikelförfattarens egna, och representerar nödvändigtvis inte Fundler.