av Jacob Liebermann
13 februari, 2019

Uppdaterad: 17 mars, 2022

Det finns inte en enskild anledning till varför det är en bra idé att månadsspara utan anledningarna varierar beroende på sparmål och behov.


Sett utifrån ett riskperspektiv är det jättebra att månadsspara eftersom det belopp man sparar varje månad investeras i marknaden vid olika tillfällen. Låt mig förklara lite mer ingående.

Om man exempelvis gör en engångsinvestering betyder det att man sätter in en summa pengar i marknaden vid ett och samma tillfälle. Det här enskilda tillfället blir därmed utgångspunkten för hur sparandet kommer att utvecklas. Ett månadssparande å andra sidan fungerar lite annorlunda eftersom man köper fondandelar löpande. I och med att börsen i princip aldrig står stilla innebär ett månadssparande att man köper fondandelar på olika nivåer, ibland högre och ibland lägre, men aldrig på samma nivå. Kort och gott så snittar man in sig på olika nivåer och det här resulterar i att risken blir lägre än om man investerar vid en och samma tidpunkt.

En annan fördel med att månadsspara är att man sätter sina pengar i arbete och ger därmed sitt kapital goda förutsättningar att växa. Tittar vi på det svenska pensionssystemet, utan att bli allt för invecklade, så är det en förutsättning att spara privat (nästan alltid månadsvis) för att ge sig själv en bra framtida levnadsstandard. Fram till för bara några år sedan fanns ett pensionsavdrag subventionerat av svenska staten för att aktivt spara till pensionen men nu är det avskaffat. Med det sagt blir det därför ännu viktigare att agera på egenhand och det vanligaste sättet att göra det på är att spara varje månad.

På Fundler har vi tagit fram portföljer såsom Smart Index Tillväxt och Smart Index Framtid som är utmärkta alternativ för den som har minst 10 år kvar till pension. Med några få knapptryck kan du enkelt aktivera ett månadssparande hos oss på Fundler oavsett vilket sparmål man har.  Om du inte kommit igång med ett månadssparande hos oss är det här ett perfekt tillfälle att komma igång!