av Jacob Liebermann
3 juli, 2019

Att det är viktigt att se över avgifterna på sitt sparande kommer säkerligen inte som en nyhet och det är glädjande att vi svenskar blir bättre och bättre på det. På 10 år har genomsnittsavgiften för aktiefonder gått från 1,83% till 1,58% vilket är en besparing på närmre 11 miljarder kronor.

 

Även om trenden är positiv är det inte alltid lätt att utvärdera fondavgiften, men bara genom att ställa sig frågan och bli varse om vad fonden kostar har man kommit en bra bit på vägen.

 

För oss är det viktigt att erbjuda en helhetslösning där man som sparare får valuta för sina pengar, inte enbart låga fondavgifter. Ett led i att uppnå målet har varit att digitalisera och automatisera så många moment som möjligt för att få bort mellanhänder och därmed sänka avgifterna. Tack vare att hela Fundlers rådgivningsprocess är automatiserad får man både komplett rådgivning och förstklassiga fondportföljer till ett riktigt konkurrenskraftigt pris.

 

Jag tänkte avsluta inlägget med att visa ett konkret exempel på hur den faktiska avkastningen påverkas av olika avgifter. I exemplet har vi utgått från en engångsinvestering på 200 000kr med en årlig avkastning på 8%. På 10 år har den som betalar 0,69% i avgift nästan 50 000kr mer än den som betalar 2%. Pengar man definitivt kan göra någonting roligare för än att lägga på avgifter!

Compare-avgift-fundler