Vanliga frågor

Allmänt

Hur sätter jag in pengar?

Du kan sätta in pengar på ditt Fundlerkonto genom att swisha eller genom att koppla ditt bankkonto till Fundler. Du kan sätta in (eller ta ut) pengar precis när du vill. Och det kostar inte en krona.

Hur säkert är det att spara hos Fundler?

Hos Fundler omfattas du av både Insättningsgarantin och Riksgäldens investerarskydd. Att investera hos Fundler är alltså precis lika säkert som att köpa fonder genom din bank.

Vad händer om Fundler läggs ner?

Skulle Fundler gå i konkurs, köpas upp, eller av någon annan anledning inte finnas kvar i nuvarande form, så påverkas inte dina pengar. Dina investeringar är helt separerade från Fundler som företag. Det innebär att de fondandelar du äger alltid är dina och all information om var dom finns och hur många andelar du äger kommer att finnas kvar.

Vi tror att Fundler kommer finnas kvar väldigt länge. Men till och med om vi skulle ha fel i det behöver du alltså inte oroa dig för den sakens skull.

Hur tar jag ut pengar?

I depåvyn för varje konto finns knappen ”Ta ut” som låter dig ange ett belopp som du vill ta ut från ditt konto och överföra till ditt bankkonto. Vi tar precis som vid insättningar hjälp av Bankgirocentralen för våra uttag, som bland annat kontrollerar att ditt konto hos oss och bankkontot som pengarna sätts in på tillhör samma personnummer.

Det kostar ingenting för dig att ta ut pengar och minsta uttag är 500 kronor per gång. Det finns inget maxbelopp för uttag, men av handelstekniska skäl kan du inte ta ut mer än 80% av det som finns på ett konto, utan måste i så fall välja att ta ut alla pengar från kontot.Komma igång

Hur kommer jag igång?

Logga in på fundler.se eller ladda ner Fundler-appen och logga in i den. Sedan går du igenom registreringen. Det tar ungefär tre minuter, sedan är du igång!

Hur startar jag ett månadssparande?

Du kan enkelt månadsspara genom att klicka på knappen ”Investera” i det kontot du vill månadsspara i. Därefter väljer du alternativet ”Månadssparande” för att bestämma vilket belopp du önskar spara varje månad. Pengarna dras från ditt anslutna bankkonto den 28:e varje månad och investeras vanligtvis redan samma dag. Du kan starta ett månadssparande i flera av dina konton och ha olika belopp i respektive kontoVår fondrobot

Vad betyder ombalansering?

Marknader rör sig upp och ner, men en väl riskspridd portfölj kommer att ha mindre rörelser än en enskild marknad. Det beror på att de olika ingående markanderna inte rör sig upp och ner exakt samtidigt. Den effekten leder rätt använd till lite extra tillväxt i sparandet. Genom att ombalansera, det vill säga att sälja marknader som gått upp och köpa dem som gått ner, slätar vi ut rörelserna ytterligare och får upp den förväntade avkastningen i portföljen med uppemot 0,3% per år utan att ta högre risk. Det betyder faktiskt att Fundler-roboten nästan betalar för sig själv, så att hela tjänsten i praktiken är nästintill gratis.

Kan jag byta risknivå?

Ja, i nedre delen av depåvyn finner du knappen ”ändra risk” som låter dig göra om riskvalsfrågorna och sätta en ny risknivå på kontot. När du godkänt med Mobilt BankID ombalanserar Fundler sparandet automatiskt nästa handelsdag.

Hur väljer ni ut era fonder?

Våra portföljförvaltare väljer ut fonder som tillsammans ska matcha den risknivå du själv valt. De väljer bland 36 000 fonder baserat på djupgående kunskap och stor erfarenhet – precis som de flesta andra fondförvaltare. Den stora skillnaden ligger i att våra portföljer sprider riskerna mellan flera olika fonder och att vår investeringsrobot hela tiden håller koll på kursrörelserna. Därmed kan den parera nedgångar och utnyttja uppgångar bättre än vad du själv kan.

Vilka skatteregler gäller?

Allt sparande i Fundler sker på investeringssparkonton. Det är den bästa förvaringsformen för sparande som förväntas växa mer än ett par procent per år. Inom ett investeringssparkonto kan du köpa och sälja hur mycket du vill och även ta ut pengar utan att betala någon reavinstskatt. Istället betalar du endast en låg så kallad schablonskatt på kontots värde, för inkomståret 2022 är skattesatsen 0,375% per år. I praktiken fungerar det så att Fundler rapporterar hur mycket du har på kontot till Skatteverket, som sedan lägger till en fiktiv kapitalinkomst i din deklaration som motsvarar skatten. Du behöver alltså inte hålla reda på någonting själv och kommer inte behöva fylla i några särskilda blanketter.Pension

Kan jag pensionsspara hos Fundler?

Ja, du kan spara privat till pension. Genom Fundler kan du antingen öppna en vanlig sparportfölj som är anpassad till ditt pensionssparande genom appen eller webben, men du kan även få hjälp med din tjänstepension.

När regeringen lanserade investeringssparkonton som sparform var det bland annat för att det skulle bli den nya sparformen för privata pensioner istället för den numera avvecklade avdragsgilla så kallade privata pensionsförsäkringen, som ofta var en dyr historia för spararen. Det du sparar till din pension på investeringssparkonto är inte avdragsgillt, men beskattas inte heller med löneskatt när det tas ut, utan endast med schablonskatt, som du kan läsa mer om här ovan.